Månedlig arkiv: DESEMBER 2011


12.12.11

Rundkirken - nytt liv som kopi?


innovaeditor/assets/bilder/Bornholm_-_Ny_Kirke1-700.jpg
Ikke alle vet at store deler av Nidarosdomen er en rekonstruksjon reist på 1900-tallet. St. Jetmund kirke ved Åheim var redusert til en steinhaug, og ble gjenoppbygd. Det samme har skjedd med Sola kirkeruin og katedralruinen i Hamar som fikk glassoverbygg. 

Alle disse konstruksjonene/restaureringene har beriket omgivelsene, gitt stedet en ånd.

Innenfor kulturminnevernet er det vanlig å se på historien som en enveiskjørt gate med stadige tap av opprinnelig materiale, der bevaringskulturen er dominert av "materialfetisjisme". Når vi hører at halvparten av museenes vel 5000 verneverdige bygninger er i dårlig forfatning - råtner på rot - nødvendiggjør det å se nærmere på kopienes betydning.

Mange steder bygges kopier av ødelagte monumenter. Det er verdt å merke seg at rekonstruksjonen av Mostarbroen ble oppført på UNESCOS verdensarvliste. Kanskje fordi kopien kompenserte for tapsopplevelsen? På Akropolis i Athen er flere av statuene kopier, det samme er ...

LES HELE ARTIKKELEN


publisert av Rundkirkens Venner  12.12.11 18:51  kommentarer (0)12.12.11

"Venneforeningen Ny Rundkirke"


innovaeditor/assets/bilder/rundkirken-runar-tveiten.jpg

- er nå etablert i Tønsberg.


Det gjenstår imidlertid å lage et styre, statutter og lignende.

Murene på rundkirken (bygd ca. 1190) i Tønsberg er fint restaurert, men fortidsminnet preges av "tornerosesøvn" - har liten plass i byens identitet.

Litt om rundkirken: Den er en kopi av verdens viktigste kirke; Den hellige gravs kirke i Jerusalem. Rundkirkene fungerte også som fyrste- , grav- og dåpskirke. Rundkirken viser både til Jerusalem og til Olavs grav i Trondheim. Symbolsk byr den på interessant middelaldertenkning - den viser blant annet til korstog- og pilegrimsferd-tanken.

Rundkirken er den eneste i landet og hører til en europeisk arkitekturtradisjon som knyttes til viktige åndelige/politiske strømninger. Det finnes et beskjedent antall rundkirker i Sverige og Danmark og ellers i Europa.

Rundkirken i Tønsberg var den største i Norden og har trolig vært en viktig attraksjon. Kirken har ...

LES HELE ARTIKKELEN


publisert av Rundkirkens Venner  12.12.11 16:20  kommentarer (0) trackback URL (18446744073709551615)
BILDEGALLERI

ARKIV
KATEGORIER