Månedlig arkiv: JANUAR 2012


16.01.12

Venneforeningen Ny Rundkirke


Referat fra møtet 12. januar 2012 i Mariakapellet.
 
Venneforeningen Ny rundkirke” er etablert i Tønsberg. Initiativtager Eivind Luthen innkalte interesserte til første møte søndag 18/9-2011. Andre møte ble avholdt torsdag 12/1-2012, der formannen i ”Styringsgruppen for Mariakapellet” Bernt H. Christensen, kunne ønske en 20-tallig forsamling velkommen.

Fast møtested for foreningen vil i tiden fremover være Mariakapellet i Tønsberg.

Eivind Luthen gav oss innledningsvis en historisk oversikt over rundkirker generelt, og kom spesielt inn på St. Olavs kirken i Tønsberg, eller rundkirken som den også blir kalt. For dem som ikke er helt orientert om beliggenheten, ligger denne kirkeruinen inneklemt mellom Hotell Maritim og glassmagasinet Til bords i Storgaten, eller viv a vis Tønsberg og Nøtterøy bibliotek.

Kirken som ble bygget rundt 1100 var den største rundkirken i Norden, men brant ned under bybrannen i 1536. Den har trolig vært en viktig attraksjon, og ...

LES HELE ARTIKKELEN


publisert av Rundkirkens Venner  16.01.12 15:20  kommentarer (0)16.01.12

Rundkirken, et Jerusalemtempel i Tønsberg


innovaeditor/assets/bilder/Scanned Image 113260001-700px.jpg
Av Eivind Luthen

Rundkirken i Tønsberg er ikke bare den største i Norden, men også en av de merkligste bygningsminnene vi har fra middelalderens Norge. Få ruiner har så mye av mystikkens skjær over seg, og bare de færreste er klar over hvilken symbolikk som hviler over denne kirketypen.

En presentasjon av Olavskirken forutsetter av vi går til kildene og studerer noen kjente rund- og åttekantede kirker. Med sine åtte innvendige pillarer fremstår rundkirken i et sammenheng som binder den til viktige åndshistoriske strømninger som kan spores til Midt-Østen. Det viser at våre forfedre var del av et større kulturelt fellesmarked enn mange forstår i dag.

Middelalderteologien forkynte at det eksisterte et forhold mellom verdensaltes oppbygning og de geometriske og tallmessige systemer. Kirker ble planlagt utfra den betraktning at delene i en helhet var proposjonale og disse delene forutsatte matematiske relasjoner mellom dem.Åttekanten ble ...

LES HELE ARTIKKELEN


publisert av Rundkirkens Venner  16.01.12 14:07  kommentarer (0)05.01.12

Nytt møte i "Venneforeningen Ny Rundkirke"


Sted Mariakapellet, (Tønsberg gamle kirkegård)  12 januar kl 1900.

Saksliste: 

1) Konstituering av styre, fastsettelse av kontingent.
2) Drøfte forslag på statutter (dette vil bli lagt ut på hjemmesiden Rundkirken.no).

Vi setter også av tid til hyggelig samvær som inkluderer lett bevertning.

Ta gjerne med deg interesserte - det er viktig at så mange som mulig kommer på dette møtet som forhåpentligvis bidrar til å sette rundkirken på kartet i Tønsberg.

Rundkirken kan bli like viktig og levende for byen som byggingen av det nye Osebergskipet


publisert av Rundkirkens Venner  05.01.12 16:28  kommentarer (0)
BILDEGALLERI

ARKIV
KATEGORIER