31.10.12

Lagde modell av rundkirken


innovaeditor/assets/admin/flott modell HOVEDBILDE.jpeg
FLOTT MODELL: Christine Brown har laget en stor modell av rundkirken. Modellen kan beskues i vinduet til Storgaten Glas & Stentøimagasin, det som vender mot ruinene av rundkirken.

Tidligere i år ble som mange vet, Venneforeningen Ny Rundkirke, stiftet. Nå har Christine Browne, et av medlemmene, laget en modell av den sagnomsuste rundkirken, som brant ned under den store bybrannen i 1536.

ESPEN JØRGENSEN tekst og foto

Modellen står utstilt i et vindu på Storgaten Glas & Stentøimagasin. 

–Modellen står i vinduet som vender rett mot rundkirkeruinen, og vi er veldig takknemmelige for at innehaveren av butikken, Sven Aas, har stilt vinduet/utstillingsplassen til disposisjon, sier Eivind Luthen, leder av Venneforeningen Ny Rundkirke.

Vil gjenreise kirken

Ifølge Luthen får man på denne måten presentert hvordan man tror den originale rundkirken kan ha fortonet seg i middelalderen.

–Vårt forbilde er Østerlars rundkirke på den danske øya Bornholm, samt de eksisterende ruinene her i Tønsberg, sier Luthen, som også nevner at han er i dialog med Sven Aas om å skifte ut det eksisterende vinduet der modellen står, ettersom det er litt blast og ripete. På den måten vil utstillingen fremstå klarere og tydeligere.

Etter hvert vil utstillingen bli enda bedre, når man får på plass detaljer som gress, trær og lignende.
–Vi håper utstillingen vil bli attraktiv og fin, slik at den skaper interesse for rundkirken, som vi ønsker å gjenreise med moderne materialer. En gjenreisning av rundkirken vil gi et stort løft for Tønsberg sentrum og gi oss en stor attraksjon. I den forbindelse håper vi at handelsstanden slår ring om oss, da dette vil være en vinn-vinn situasjon, sier Luthen, som påpeker hvor mye rundkirkene på Bornholm har betydd for turismen der.

Luthen ber alle bypatrioter om å melde seg inn i Venneforeningen Ny Rundkirke, jo flere de er, jo sterkere står de.


RUNDKIRKEN: Her ser vi modellen fotografert innenfra bygget. 

Ulike materialer 

Christine Browne som har lagd modellen forteller at den er lagd av materialer som Litex og bygningspapp, og at kirken er malt med ulike malingssorter, samt flis fra sirkelsager. Eivind Cudrio har laget sokkelen som modellen står på, og Allkopi har levert skiltene som ledsager rundkirkemodellen.

–Firmaet som har levert materialene av Litex, heter for øvrig også Litex, og holder til i Sandefjord. De har gitt oss materialene helt gratis, noe vi er veldig glade for, sier Browne som driver eget kermaikkverksted.

espen@byavisatonsberg.no
publisert av Rundkirkens Venner  31.10.12 10:24  


BILDEGALLERI

ARKIV
KATEGORIER