23.10.12

Rundkirken kan bli for Tønsberg sentrum hva Saga Oseberg ble for havna.


innovaeditor/assets/admin/IMG_3452.jpg
Saga Oseberg skapte et tidsskifte. Før sjøsettingen 20 juni snakket vi om "før og etter reformasjonen", nå heter det: "før og etter Saga Oseberg". 

Dette er store ord naturligvis. Men det er noe sant i påstanden.

Vi må gå århundrer tilbake for å finne et byggeprosjekt som samlet Tønsbergs borgerne like mye som dette.
Saga Oseberg tilførte havna et nytt tyngdepunkt som gjenspeiler og henter opp byens og Vestfolds vikinghistorie. Osebergeffekten ble et kulturelt fyrtårn - skipet assosieres med dugnadsånd, fellesskap og suksess. 

Turister kom langveisfra for å følge byggingen av skipet.


Rundkirken i Tønsberg. Bildet er en manipulering av Lars Kristian Larsen basert på tegning av Morten Myklebust. 
 
Tønsberg sentrum trenger også et fyrtårn. På samme vis som Saga Oseberg må det være et prosjekt som foregår der menneskene lever og omgås daglig, noe som tar tak i dem. Noe de kan identifisere seg med. Montro gjenoppbygningen av rundkirken kan bli like berikende for byens sentrum som Saga Oseberg er blitt for havna? Som kulturminne er rundkirken unik i Norge, gode arkitekter har mulighet til skape et ikon av ruinene - vekke oppmerksomhet - kanskje også i utlandet!  Det er nok å vise til Hamar som reiste et glassbygg over restene av katedralen. I dag er glassbygget blitt et attraktivt landemerke. Vår egen "katedral" - rundkirken -  ligger nær torget i hyggelige omgivelser med gåavstand til havna, bibliotek og Haugar fylkesgalleri. En gjenoppbygd rundkirke kan få mange funksjoner med plass til både "børs og katedral", det være seg turistkontor, galleri, sermonirom eller middelalderutstilling. 

Og det er mulig å spille på lag med nabokvartalene som preges av attraktive nisjebutikker, gågater, grønne plasser og intime gårdsrom.

Eivind Luthen


publisert av Rundkirkens Venner  23.10.12 13:30  


BILDEGALLERI

ARKIV
KATEGORIER