27.06.12

Restene av rundkirken har en uvurderlig verdi


innovaeditor/assets/admin/800px-Domkirkeruinene-Hamar.jpg
Den puritanistiske bygningsverneren vil kunne hevde at det er en selvmotsigelse å gjenoppbygge en ruin med nye materialer.

Restene av rundkirken har en uvurderlig verdi som bygninghistorisk kilde, desto større grunn til å gjenreise en bygning som kan beskytte restene mot frost og fuktighet.

En gjenreist rundkirke kan bli et spennende monument hvor modernitet og middelalder både kan kontrasteres , men kan like gjerne også spille på lag med hverandre.

Internasjonalt sett kan det nye bygget bli like interessant som ruinen, det kan vekke oppsikt og trekke til seg mange mennesker.

Ruinen kan bli en del av det nye bygget, som ikke bare ivaretar restene, men fremhever de, setter de inn i sin historie.

Rundkirken vil dermed få tilbake sin unike siluett, vi vil få tilbake skjønnheten, historien og forgjengeligheten.

Vernebygget i Hamar ble muliggjort takket være en gave på 50 millioner kroner fra en amerikansk dame. I dag er dette vernebygget blitt et ikon, et  stort trekkplaster for byen.

Spørsmålet er: Kan vi få til noe lignende i Tønsberg?

Billedtekst: Domkirkeruinen med vernebygg, Hamar. Vernebygg reist 1998; arkitekt Lund & Slaatto. (Foto: Torstein Frogner) GDFL
publisert av Rundkirkens Venner  27.06.12 22:27  


BILDEGALLERI

ARKIV
KATEGORIER