21.03.12

BYHISTORIE: Tønsbergs glade munker


innovaeditor/assets/admin/eivind-luthen-rundkirken-003-2012-02-07foto-jorgen-kirsebom.jpg
I nabolaget rundt rundkirken og de tilhørende klosterruinene, lever på sett og vis munkene videre. De skåler og koser seg med godt øl og god vin.

Skrevet av Espen Jørgensen

I 1536 brant både kloster og rundkirke, men etter å ha besøkt noen hus og bygninger i nabolaget, kan vi konstatere at munkene fremdeles holder seg i området, men da i form av kunstverk – malerier og utskårne figurer.

Drikkeglade munker

Hva finner vi om ikke annet enn fire fornøyde munker i baren på Maritim Hotel. 
– Om det er tilfeldig eller ikke vites ikke, men her henger det altså et maleri fra 1920-tallet så å si på grunnen til den gamle Olavskirken og det tilhørende klosteret. Maleriet er fra 1920-tallet, og viser fire lystige munker som tar seg en dram i klosterets vinkjeller, sier Eivind Luthen, kunsthistoriker og religionshistoriker, som samtidig påpeker at det å male drikkeglade munker på 1920-tallet var et populært sjangermotiv.

Det viser seg at eieren av Maritim Hotel har enda et munkebilde på lur, et stort som viser en gammel munk som sitter i sin stol og patter salig på en god sigar.

Synger og skåler

I en leilighet med utsikt over rundkirkeruinen, finner vi også et munkemaleri, samt en dekorativ munkefigur av tre. Igjen er det en munk som smaker på vin (maleriet), og munken av tre sitter på ei tønne full av øl eller vin, og skåler og synger av hjertets lyst. En god og rund munk i broder Tuck stil. Litt moro må man unne seg når man har valgt et liv i sølibat.

At både små og store kunstverk av munkene holder seg rundt ruinene av klosteret og klosterkirken, kan kanskje tolkes som et omen om at rundkirkeruinene og dens historie bør løftes mer frem i lyset?

Billedtekster

RUNDKIRKEN: Her ser vi rundkirkeruinen en vinterdag (med en glad Eivind Luthen i midten). Det viser seg at rundkirken som også var en klosterkirke, er omkranset av munker den dag i dag, men da i form av kunstverk som malerier og trefigurer. Munkene lever altså videre i kunsten. (Foto: Jørgen Kirsebom)SKÅL: Denne trefiguren av en rund og drikkeglad middelaldermunk sitter i et vindu som har utsyn mot rundkirken som også fungerte som en klosterkirke. Skål! (foto Espen Jørgensen)GAMLE MUNKEN: Sitter og koser seg med en god sigar. Det store maleriet henger i Maritim Hotel. (foto Espen Jørgensen)LYSTIGE MUNKER: Fire glade munker tar for seg av vinkjellerens gode drikkevarer. Maleriet som er fra 1920-tallet, henger i baren på Maritim Hotel, som er nabo med både rundkirken og klosterruinene. Et passende sted for munkene. (foto Espen Jørgensen)PRØVESMAKING: Dette maleriet som forestiller en eldre munk som prøvesmaker vin, henger i en leilighet som har utsyn over den gamle klosterkirken, altså rundkirkeruinen. (foto Espen Jørgensen)publisert av Rundkirkens Venner  21.03.12 12:10  


BILDEGALLERI

ARKIV
KATEGORIER